Na podstawie: ‘The Bulking Diet Delusion’ by John Meadows https://lh3.googleusercontent.com/-GtztqjfxDOA/VF_gx0B4YpI/AAAAAAAAHFk/s8cuznLekew/s620/lead.jpg Część I: http://www.sfd.pl/t1036484.html Co warto zapamiętać z tej części? • Kiedy jesteś w fazie budowania ‘masy’ i masa tłuszczu wzrasta, można stopniowo zmniejszać wrażliwość na insulinę, [...]
[...] z ryby - warzywa smażone na patelni z chili - gryczany makaron ( pół talerza) Podsumowanie dnia: Na początku dostarczyliśmy sporą dawkę witamin, później białko z różnego źródła, dzięki temu dajemy swojemu organizmowi idealną równowagę aminokwasów. Praktycznie każde dnia jemy co innego, dlatego nie powinno nam się tu nic znudzić. Sobota: [...]
Witam dzisiaj chciałbym zaprezentować pomysł na dietę według 10 wskazówek żywieniowych. Jest to skuteczny sposób odżywiania się który pomoże utracić tłuszcz i w średnim stopniu zbudować masę mięśniową. Bez zbędnego liczenia kalorii i innych rzeczy. Zamysł tej diety jej dosyć prosty: należy jeść produkty nieprzetworzone takie jak mięso , warzywa [...]
Rola białka w organizmie Ciało dorosłego człowieka zawiera ok. 10kg białka. Ok. 3% tego białka podlega w organizmie wymianie. Podstawową rolą spożywanego białka jest dostarczenie organizmowi w odpowiednich ilościach i proporcjach aminokwasów do wymiany białek tkankowych u organizmów dorosłych oraz wymiany i budowy nowych tkanek u organizmów [...]
[...] ćwiczących dla zdrowia, przyjemności i przede wszystkim rekreacji, nie będzie błędem jeśli w każdym posiłku będą wszystkie makroskładniki. Istotne jest za to z jakiego będą źródła. W dzisiejszych czasach ciężko jest o zdrową, nieprzetworzoną żywność. Większość produktów dostępnych w sklepach produkowana jest masowo. A jeśli masowo to produkcje [...]
[...] obniżenia stężenia glukozy we krwi i ogólnego wyczerpania organizmu. Natomiast przy wysiłku umiarkowanym, trwającym dłużej zwiększa się wykorzystanie tłuszczów jako źródła energii. Lecz duże spożycie tłuszczów, zwłaszcza podczas zawodów, ma niekorzystny wpływ na wydolność fizyczną zawodnika. W diecie Jasia więc należy przede wszystkim [...]
[...] dieta niskowęglowodanowa zaszkodzi sercom pacjentów". "Było to poparte opinią American Heart Association (Amerykańskie Stowarzyszenie ds. Chorób Serca), a także przez inne źródła. Nasza hipoteza zakładała, że grupa na diecie niskotłuszczowej straci więcej tkanki tłuszczowej i że stanie się to szybciej niż na diecie niskowęglowodanowej". W [...]
[...] układów hormonalnego i enzymatycznego, prowadzące do jak najlepszego wykorzystania ketonów (substraty nie pełnego spalani tłuszczy) oraz wolnych kwasów tłuszczowych jak źródła energii dla całego organizmu za wyjątkiem częściowym mózgu( mózg musi minimum dziennie konsumować 40g glukozy) oraz erytrocytów. Dla dużej części osób sposób takiego [...]
[...] połowie lat 30. soję zaczęto wykorzystywać do produkcji pasz zwierzęcych i oleju jadalnego. Dopiero w latach 60. na skutek zwiększonego zapotrzebowania na nowe, wartościowe źródła białek rozpoczęto produkcję mąki sojowej, grysiku, kaszy oraz koncentratów białka sojowego. Głównym producentem soi są Stany Zjednoczone, w których otrzymuje się [...]
[...] nie jest w stanie zastąpić niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składników pokarmowych, takich jak białka, węglowodany czy tłuszcze. Nie może więc stanowić źródła energetycznego nie tylko ze względu na wielokierunkową toksyczność ale również ze względu na metabolizm, uniemożliwiający gromadzenie zapasów energetycznych. Alkohol [...]
[...] u osób dążących do zwiększenia masy mięśniowej podwyższony poziom białka powinien iść w parze z wyższym spożyciem węglowodanów. Tłuszcze to podobnie jak węglowodany źródła energii. Jest to bardzo ważny składnik diety choćby ze względu na to, że rozpuszczają się w nim witaminy (A, D, E, K). Tłuszcze dzielimy na dwie grupy: nasycone i [...]
[...] białka pozostaje również wzrost ubezpieczeń OC i AC samochodów, które jednak muszą przewozić towar pomiędzy kontrahentami. Jak kształtuje się cena ze względu na poszczególne źródła białek? Białko serwatkowe stanowi najbardziej popularne źródło białka, które wykorzystywane jest do produkcji odżywek dla sportowców. Wszystko za sprawą jakości [...]
Witam Serdecznie Wszystkich :-) Mam na imię Kamil. Część osób może kojarzyć mnie z innego forum. Mój staż treningowy to kilka lat, z przerwami. Od 15 miesięcy staram się trzymać dietę i rotwać makro. Moim celem jest estetyczna, harmonijna sylwetka w stylu Pre-Steroid ( Frank Zane style ;-)). Pod koniec września skończyłem redukcję i dokładam [...]
[...] mniej złożone i niekompletne, więc takie rezultaty nie powinny dziwić. Wiadomością, którą należy zapamiętać jest to, że nie należy w diecie polegać tylko na jednym rodzaju źródła protein. Połączenie tych źródeł powinno cię zaprowadzić do celu. Jako przykład niech posłuży fakt, że kulturyści - wegetarianie nigdy nie osiągają swojego pełnego [...]
[...] 80% to najwyższej jakości czysty koncentrat białek serwatkowych o dużej aktywności anabolicznej, Zawierający wyłącznie białka pochodzenia zwierzęcego, uznawane za najlepsze źródła aminokwasów. Systematycznie stosowane sprzyja syntezie białek ustrojowych oraz blokowaniu katabolizmu mięśniowego, wpływając równocześnie na poprawę pracy układu [...]
[...] postu-pisze jak jest - każdy ma prawo do swojego zdania) wyznaje sie zapotrzebowanie na ok.1.8 - 2 g na kg masy ciała a szkoły zalecające od 2.2 do 3.2 g na kg (tu głównie źródła amerykańskie oraz moi znajomi doświadczeni,także utytułowani (niektórzy) kulturyści)i to liczone ze źródeł "pełnowartościowych" uznaje się za przestarzałe i szkodliwe. [...]
[...] cztero-, pięciokrotnie (zależnie od charakteru dyscypliny i metodyki treningowej) więcej białka niż urzędnik. Dowóz białka powinien być tu zatem większy. W zależności od źródła informacji mówi się o 2g, 2,5g 3g, a nawet 4gramach na 1 kg wagi ciała do uzyskania dodatniego bilansu azotowego w organizmie, czyli stanu, w którym synteza białka [...]
WITAM WSZYSTKICH Przedswtawiam kolejny-3 odcinek z cyklu "Arnold Schwarzenegger radzi": Jak zwykle-po lekturze, zapraszam do dyskusji na poruszony temat!!! "PRZYGOTOWANIE DO ROZPOCZĘCIA ĆWICZEŃ KULTURYSTYCZNYCH" Praktycznie nie ma limitu wieku dla uprawiania kulturystyki. Jednakże dla osób powyżej 25 roku życia, które chciałyby zaangażowć się w [...]
A. Witam, nazywam się Panda, a to mój drugi dziennik. Pierwszy: http://www.sfd.pl/Panda%3A_codziennie_DT!_20%2F69%2F152%2F175_%2F275-t771745-s281.html Zaczynam go po 9 dniach roztrenowania, a celem na najbliższe 8 tygodni jest budowa czystej masy mięśniowej/recomp na IF, na treningu GVT. 3 uwagi: 1. treningi na czczo są bardziej z przymusu, niż [...]